Legutolsó sajtóközleményünk:

Először lesz magyar snowboardos a téli olimpián

Sporttörténelmi kvótát szerzett a 17 éves Kozuback Kamilla a snowboard kvalifikációs világkupa-sorozat utolsó állomásán. A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) megerősítette, a svájci Laaxban elért pontokkal, az összesített számításban, félcsőben kijutott a világranglista legjobbjaival Pekingbe, a 2022. február 4-én kezdődő XXIV. téli olimpiai játékokra.

A 2004-ben született sportoló gyerekkora óta snowboardozik, 2015-ben, 11 évesen kezdett el versenyezni. Kanadai, amerikai versenyeken kezdte, majd két éve, 2020 januárban, 16 évesen a junior téli olimpián Slopestyleban a 14., félcsőben 9., Big Airben 8. helyen végzett.

Fő száma a Slopestyle és a Big Air, de az egyetlen magyar versenyző, aki félcsőben is versenyez. Az első női magyar snowboardos, aki bemutatott egy cab double underflip 900-at. Kamilla egy edzés során hajtotta végre az ugrást, amely női magyar snowboardosnak még sosem sikerült. A trükkhöz az osztrák olimpiai bajnok, Anna Gasser is gratulált, aki 22 évesen a világon első nőként ugrotta meg ugyanezt a mozdulatsort. Calgaryban a világkupán 2021. decemberében a zsűri neki ítélte a Toyota Women’s Best Trick Prize-t, a kvalifikáció legszebb korlát trükkjének járó elismerést.

  1. decemberében kezdte meg a kvalifikációs versenyeit, így a versenytársakhoz képest – akik 2019 júliusától tették mindezt-, igen rövid idő állt rendelkezésre, hogy megszerezze Magyarország első snowboard kvótáját az olimpiára. A snowboard kvóták névre és nem nemzetre szólnak, azaz nemzeti vagy alanyi jogon nem lehet kijutni, csak ha az aktuális világranglistán megfelelő pozícióba kerül a versenyző. Fricz Botond, jelenleg az egyetlen magyar férfi snowboard versenysportoló, akinek sikerült a világ élmezőnyét elérni, 2021-ben több versenyt is kihagyott sérülés és a covid betegség miatt, így már nem tudta a kijutáshoz szükséges pontokat megszerezni. Magyarországot így egyetlen sportoló, Kozuback Kamilla képviseli a téli olimpián.

Magyar Snowboard Szövetség

Kozuback Kamilla életrajza: Kozuback Kamilla _életrajz