FOGALMAK

Versenyengedély:

A versenyengedély a versenyzőnek az MSBSZ által évente kiállított, az Sporttörvényben meghatározott feltételeknek megfelelő, a versenyrendszerben, illetve a versenyeken való részvételre jogosító sportolói igazolvány.

A versenyengedély csak a sportegészségügyi ellenőrzés adatait tartalmazó dokumentummal (sportorvosi engedély) együtt érvényes.

Rajtengedély:

A rajtengedélyt kizárólag műanyagpályás versenyen elfogadott. Háziorvos, gyerekorvos, valamint iskolaorvos jogosult a kiállítására. A rajtengedéllyel egy szezonban kizárólag egy (1 db) műanyagpályás versenyen, egy (1 db) versenyszámban engedélyezett a részvétel.

Egyesületi tagság:

Minden sportolónak törekednie kell, hogy egyesületben sportoljon. Leigazolt egyesületi tagság nélkül egy szezonban kizárólag egy (1 db) versenyen engedélyezett a részvétel.

A Magyar Snowboard Szövetség által szervezett vagy engedélyezett versenyeken kizárólag érvényes snowboard sportágra kiállított versenyengedéllyel vagy rajtengedéllyel lehet nevezni és rajthoz állni!

SPORTORVOSI ENGEDÉLY

Helyszínek:

Az Országos Sportegészségügyi Intézet sportorvosi vizsgálatokat végző sportorvosi szakrendelések helyszínei az alábbi linken találhatók. Érdemes több közeli sportorvosi rendelőnél is érdeklődni időpont ügyben.

http://www.osei.hu/orszagos-sportorvosi-halozat/rendeloink.html

Időpont foglalás telefonon (+36 1 488 61 20) vagy online az alábbi linken:

https://online.osei.hu/idopont-foglalas/bejelentkezes/

Akik nemzetközi versenyeken illetve a Korosztályos és Felnőtt Országos Bajnokságon vesznek részt a szezonban, azok kizárólag ezen OSEI rendelőkben csináltathatják meg a sportorvosijukat!

Háziorvosok:

Azok a versenyzők, akik kizárólag magyar versenyeken (kivéve OB) vesznek részt, azok számára a 215/2004. (VII. 13) Korm. rendelet alapján lehetővé vált, hogy háziorvosok és házi gyermekorvosok a körzetükbe bejelentkezett, amatőr sportolóként leigazolt (sportolók) lakosok részére sportorvosi vizsgálatot végezzenek „Az Országos Sportegészségügyi Intézet szakmai útmutatójában” foglaltak betartásával.

Sportorvosi engedélyt kizárólag az alábbi listán szereplő háziorvosok adhatnak ki! 
(Az ovális alakú sportorvosi pecsét esetükben is szükséges!)

http://www.osei.hu/orszagos-sportorvosi-halozat/haziorvosok-es-hazi-gyermekorvosok-listaja.html

Soron kívüli sportorvosi:

Az Országos Sportegészségügyi Intézet egyes rendelőiben lehetőség van térítés ellenében soron kívüli sportorvosi vizsgálat kérésére:

http://www.osei.hu/orszagos-sportorvosi-halozat/osh-teritesidij-szabalyzat.html

Más sportág sportorvosi engedélye:

A sportoló más sportágra kiállított érvényes versenyengedélyét az esetek többségében (sportágtól függően) lehetőség van átpecsételtetni snowboard sportágra is az OSEI rendelőiben. Érvényességi dátuma az eredeti sportágra kiállított engedély dátuma. Lehetőség van egyszerre több sportágra is sportorvosi vizsgálatot végeztetni és engedélyt kérni.

Érvényesség:

A sportorvosi engedély érvényessége 18 év alatt 6 hónap, 18 év felett 1 év.
Kérlek ügyeljetek rá, hogy a márciusi versenyekre is legyen érvényes sportorvosi!

Sportegyesületi tagsági könyv:

Kérnénk, hogy a sportorvosi engedélyeket mindenki Sportegyesületi tagsági könyvbe (kis kék könyv) pecsételtesse. Minden lepecsételt oldal tetejére legyen tollal felírva a sportoló neve!

A tagsági könyv többek között nyomtatvány boltban, érem-serleg boltban beszerezhető. Akik egyesülethez tartoznak, azok egyeztessenek az egyesületi edzőikkel, mert az egyes egyesületeknél is elérhető.

A kiskönyvet kérjük minden versenyre magatokkal hozni és bemutatni!

A sportorvosi vizsgálat végzésének járványügyi készenlét alatti rendje

Az EMMI COVID-19 járványügyi készenlétre vonatkozó tájékoztatásának értelmében 2020. június 15-től a sportorvosi rendelések időkorlátozások nélkül, a járványügyi előírások:

  • pre-triage,
  • maszk viselése a rendeléseken,
  • távolság tartás,

betartása mellett folytatódhatnak.

A személyes sportorvosi vizsgálat és a külső helyszínen végzet sportorvosi vizsgálatok járványellenes készültségi időszakára vonatkozó aktuális eljárásrendje az OSEI honlapján található.

A kitöltött, aláírt Sportorvosi kérdőív mellett a COVID-19 kérdőív szigorú ellenőrzése és megléte visszavonásig továbbra is a sportorvosi versenyengedély kiadásának feltételét képezi.