Elképesztő izgalmak voltak a snowboard cross legutóbbi versenyén, ahol a fiatal generációból tízen utaztak ki Magyarországot képviselni. A csehországi SBX FIS, Junor, Rookie Dolni Morava versenyen a fiatalok megtapasztalták milyen, ha az időjárás beleszól, hiszen első nap nagyon erős havazás és szél nehezítette a versenyt, és milyen az, amikor az ellenfeleknek nagyobb a tét, ezért óriási harc folyik az utolsó milliméterekért. Van, amikor fent, és van, amikor lent, a komoly versenysportban már fizikailag, lelkileg, mentálisan is összeszedetten kell ott lenni, és még mindig bejöhet egy ütközés, egy jeges folt, fáradtság, hiszen itt is többnapos versenyről van szó. Nagyon büszkék vagyunk a versenyzőkre, hogy egy test-test ellen, deszka-deszka elleni küzdelemben óriási akaraterőről tanúságot téve akár hóviharban is mennek, küzdenek, csinálják, és folyamatosan tanulják a helyzeteket, hogy egyszer a legjobbak lehessenek. Gratulálunk a háromnapos versenyen elért eredményekhez Brunner Blanca, Tóth Emma, Barabás Bálint, Schieszl Janka, Mozsár Luca, Bíró Flóra, Ludvig Ferenc, Mórocz Kamil, Yuchen és főként az újoncoknak! Mindenkinek hajrá tovább, előre a következő versenyre!
Bekényi Ádám SBX szövetségi kapitány beszámolója:

A versenyre a csapatot Szakács Dávid és Marosvölgyi Márkó kísérte el 2023.02.01-jén két kisbusszal. Bekényi Ádám szakágvezető személyautóval ment a csapat után 2023.02.02-án külön szállásra. A versenyre összesen 12 versenyző jelentkezett. 1 felnőtt, 3 junior, 7 rookie és egy kids korosztályú. Sajnos a versenyt megelőző napokban 2 fiatal snowboardos megbetegedett, így nem tudott a csapattal tartani.
Csütörtökön a versenyzők szabadedzésen vettek részt, ahol a pálya alsó szakaszát próbálhatták ki. Rendhagyó verseny volt ez, hiszen ritka jelenség az, hogy három egymást követő napon versenyt szerveznek. Kiemelkedő állóképességet igényel.

Az első napon ítéletidő VOLT. Nagyon erős havazás és szél tarkította a nap időjárását. A pályát folyamatosan takarítani kellett, illetve sajnálatosan több súlyos baleset is történt a verseny alatt, ezért sokat állt a verseny. Nehéz volt megjósolni, hogy mikor ki következik. Az időbeli csúszás miatt a verseny szervezők törölték a vígaszági küzdelmeket.
A bemelegítés során Vincze Zsófia felnőtt világkupás versenyző jelezte, hogy korábbi sérülését még erősen érzi, így a versenyen nem indult.
Brunner Blanca, Tóth Emma és Barabás Bálint indult aznap a FIS/Junior versenyen. Brunner Blanca imponálóan kezdett, két nagyszerű futamot teljesítve egyből a legjobb nyolc között találta magát. Ott egy nagyon szoros befutót követően a kisdöntőbe jutott, ahol 7. lett. Tóth Emma élete első junior versenyén előfutamra kényszerült, hiszen még nem rendelkezett FIS pontokkal. Nagyon bátran versenyezve sikerült feljutnia a főtáblára. Ott nagyon erős futamba sorsolták, de így is 3 lett, amivel a 17. helyen végzett. Barabás Bálint FIS pontjainak köszönhetően kedvező start helyet kapott, de sajnos az első futam nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, így kiesett a további küzdelmekből és a 25. helyen zárt.
A hat rookie korosztályt képviselő versenyző közül hárman életük első nemzetközi megmérettetésén vettek részt. Ezt a napot edzésnek, ismerkedésnek szántuk számukra. Ennek ellenére nem voltak megilletődve, és szépen teljesítettek. A lányok is remekül helyt álltak az erős mezőnyben. Schieszl Janka egészen a nagydöntőig, Mozsár Luca a kisdöntőig menetelt.

A második NAP délelőttjén kedvezőbb időjárás fogadta a mezőnyt. Gyors bemelegítést, pályanézést és edzést kövezően elkezdődött a verseny. Brunner Blanca ott folytatta, ahol előző nap befejezte. Koncentrált, gyors rajtok jellemezték futamait, a rajtszekcióban rendre az élmezőnyben haladt. A legjobb nyolcba kerülésért vívott küzdelemben az első kanyarban nagyon együtt maradt a négy hölgy. A magyar versenyző szépen tartotta helyét, de egy versenybaleset következtében elveszítette az egyensúlyát és elesett. Szerencsére sérülés nem történt, és folytatni tudta a versenyt. A következő két körbe ismét remekelt, így a 14. helyet tudta megszerezni. Tóth Emma az előző naphoz hasonlóan simán továbbjutott az előfutamokból. A főtábla első körében elképesztően jól rajtolt, nagyon közel volt versenytársaihoz és a negyedik helyen haladt. A második kanyarban az élen haladók buktak, és a magyar snowboardos csak úgy tudta elkerülni az ütközést velük, hogy a bóját belülről kerülte meg. Így vissza kellett ugrálnia és csak azután tudta folytatni versenyét. A következő két körében harmadikként végzett, így 26. lett. Barabás Bálint nagyszerű napot fogott ki, remek teljesítménnyel jutott be a legjobb 16 közé. Az erős mezőnyt látva, már ez is nagyszerű teljesítmény volt. Nagyon motiváltan állt a következő körben a startba Bálint. Mindent megpróbált annak érdekében, hogy bejusson a legjobb 8 közé, de kicsivel ugyan, de lemaradt a továbbjutást érő második helyről. Végül 15. lett. A fiatalok ismét sokt tudtak pályában tölteni, és az előző este megbeszélt hibákat rendre kijavították, és szemre is tetszetős köröket futottak. A lányok ismét bejutottak a kisdöntőbe, ahol nagyon szoros csatára kényszerítették ellenfeleiket.

A harmadik napon szikrázó napsütés fogadott minket. A hó hőmérséklete az esti hideg miatt sokat esett, így nagyon hideg és friss hó várt a versenyzőkre. Sorsolás kissé kedvezőtlenebbül alakult az előző két naphoz képest. Brunner Blanca a tőle megszokott magabiztossággal vette az első akadályt. A következő körben egy elképesztően szoros csata alakult ki. A befutót csak célfotóval lehetett eldönteni. Sajnos a magyar versenyző minimálisan, de lemaradt a továbbjutásról. A következő futamát ismét elképesztő teljesítménnyel nyerte meg, így 13. lett Tóth Emma előző két napi teljesítménye révén már nem kellett előfutamot teljesítenie, így egyből a főtáblán kezdhetett. Sárga mezben indulva, azaz a legkedvezőtlenebb rajthelyről indulva mindent megtett a továbbjutásért, de ellenfelei erősebbnek bizonyultak. A következő két körben viszont erőre kapott, és a versenyhétvége legtetszetősebb körét bemutatva tovább léphetett. Majd a befejező futamában egy nagyszerű második hellyel búcsúzott és a 18. helyen zárt. Barabás Bálint első körében igen erős ellenfeleket kapott, akik ellen nagyszerűen helyt állt. A pálya második felében folyamatosan hozott ellenfelein, de a célig nem sikerült behozni őket. A vígaszágon is szép köröket futott, főleg a rajtja fejlődött sokat a hétvége alatt, és végül huszadik lett.
A fiatalok a harmadik versenynapra eléggé elfáradtak, a bemelegítő körökön lehetett látni a nehézkes, fásultabb mozgásukat. Az első versenyükön szereplő három újonc fiú nagy kedvvel, és meglepően ügyes köröket futottak. A lányok is hozták az előző napi eredményeket, viszont technikailag elmaradtak az elvárttól. Mindezek ellenére Mozsár Luca élete legjobb eredményét érte el azzal, hogy megnyerte a kisdöntőt.

Összességében egy nagyszerű versenyhétvégét töltöttünk Csehországban. Sajnálatos Vincze Zsófia sérülése, de bízunk benne, hogy a műtét után gyorsan felgyógyul és megerősödve újult erővel tér vissza a nemzetközi porondra a következő szezonban. Brunner Blanca remek teljesítményt nyújtott, sokkal koncentráltabb és stabilabb versenyző lett az elmúlt évekhez képest. Nagyon drukkolunk neki a felnőtt VB kapcsán, ami jó felkészülést nyújthat számára a Junior VB-re. Barabás Bálint sok éles meneten esett át, amiből sokat tanulhatott. Számára is a Junior VB a végső cél. Tóth Emma bemutatkozása nagyszerűen sikerült a junior korosztályban, hiszen szinte az első versenyén elérte az Európa kupához szükséges FIS pontokat. Napról napra érettebben versenyzett, bízunk a sikeres folytatásban.

A fiatalok számára a célunk a tapasztalatszerzés volt. A lányok új deszkákkal versenyeztek, és szemmel látható volt a sebesség különbség az előző időszakhoz képest. A fejlődésük jól látható, reméljük még sok hasonló versenyen tudnak részt venni. A fiúk megilletődöttség nélkül tudtak bemutatkozni, és néhol egészen szép és energikus futamot teljesítettek.