Az első magyar snowboardos olimpikon a svájci Silvaplanán életében először jutott be slopestyle világkupa döntőjébe, ahol a remek hetedik helyet szerezte meg. Kamilla ezzel élete legjobb eredményével zárt.

A St. Moritztól néhány kilométerre fekvő Silvaplana síterepén, a Corvatsch snowparkban rendezték a FIS Snowboard Világkupa szezonzáró slopestyle versenyét. A 19 éves magyar snowboardos olimpikon, Kozuback Kamilla életében először jutott a döntőbe, és végül a hetedik helyen zárta a versenyt.

A 2700 méterről induló pálya gyakran szeles-ködös. Egy érkező hidegfront miatt most is két órával előrébb kellett hozni a döntő rajtját. A lányok jó látási viszonyok között, de erős szélben versenyeztek.

Kamilla az első körben egy biztonsági menetet mutatott be, melynek legfontosabb trükk-kombinációja egy backside 540 után cab double underflip volt. Utóbbi egyfajta dupla hátraszaltó, Kamilla már nagyon régen magabiztosan használja a meneteiben. Erre a körére 53,10 pontot kapott, amellyel az első sorozat végén a negyedik helyről várta a folytatást.

A második sorozatban aztán emelte a tétet, a kombináció első ugrását 540-ről 900-ra növelte (másfél helyett két és fél fordulat), amelyre a kommentátor is felhördült, majd ezután jött a cab double underflip, ami viszont nagyobbra sikerült, és a minimális túlforgás miatt nem sikerült a landolása. Így nem tudott már javítani az első körben elért pontszámán. A szabályok szerint a két menet közül a magasabb pontszám alapján rangsorolják a versenyzőket. Kamilla így végül a hetedik helyet szerezte meg, ami világkupa szinten élete legjobb eredménye.

Kozuback Kamilla remek szezont zárt. A svájci Churban rendezett idénynyitó FIS Big Air világkupán 12., majd az amerikai Copper Mountainon rendezett FIS Big Air világkupán 10. lett. Néhány hete megnyert egy Premium Európa-kupát a svájci Laaxban. Tavalyi sérülése után egy kiegyensúlyozott idényt láthattunk tőle, mind big air, mind pedig slopestyle versenyszámban. Magabiztosan készülhet a következő téli szezonra, amely már az olimpiai kvalifikáció jegyében telik.

© Pintér László