Ismét mérföldkőnek számító eredményt ért el a magyar snowboardsport: a kecskeméti Fricz Botond megszerezte élete első Európa-kupa győzelmét slopestyle-ban

A hazai snowboardsport újabb mérföldkövét szállította Fricz Botond, miután a magyarok közül elsőként nyert Európa-kupafutamot slopestyle-ban. A versenyt a „hollandiai hűtőszekrénynek” is nevezet Landgraaf fedett síparkjában, a Snowworldben rendezték. A terep nem volt ismeretlen Boti számára, hiszen korábban is versenyzett már itt.

Az Európa-kupa a második legrangosabb nemzetközi snowboardos versenysorozat a FIS Világkupa után. Rendszeresen indulnak rajta világkupás versenyzők, nem volt ez alól kivétel Landgraaf sem. Boti tehát kifejezetten erős mezőnyben szerezte meg első győzelmét.

Botit útközben értük el, miközben edzőjével még hazafelé tartottak. Boldogan  mesélt a versenyről:

„Tizenöten jutottunk a döntőbe. Az edzőmmel úgy gondoltuk, hogy az ugratókon egy backside 720 és egy backside 900-assal (egy kettő, valamint egy kettő és fél fordulatos ugrással – MSBSZ) kezdünk az első körben, mert az ugratókon pontosabb landolásokra volt szükségem, mint a selejtezőben. Ez elsőre be is jött, így egészen magas ponttal jutalmaztak, de éreztem, hogy ennél magasabb pontszámra is képes vagyok. Ezután láttuk, hogy az egyik ellenfelem sikeresen beadott egy backside duplakork 1080-at (ferde tengely mentén forgatott dupla hátraszaltó – MSBSZ), amiről előzetesen nem tudtuk, hogy ezen a pici ugratón egyáltalán lehetséges-e. Az volt, így én is megpróbálkoztam vele a második körömben. Nagyon jól sikerült, így még magasabb pontszámot kaptam. A pálya sokkal jobb volt, mint tavaly, de nyilván a helyszín adottságai miatt nagyon kicsik az ugratók. Ilyen kicsi ugratón nem próbáltam korábban dupla hátraszaltót ugrani.”

Természetesen amerikai edzője, Eric Bauchemin is nagyon meg volt elégedve Boti teljesítményével.

@kirkscamp

Boti csak néhány napra jön haza Magyarországra, mielőtt elutazna az Amerikai Egyesült Államokba. A számára már ismert coloradói Breckenridge-ben készül a következő megmérettetésre, az Atlantában megrendezésre kerül FIS Big Air Világkupa-futamra. Ez lesz az első alkalom, hogy Boti városi, épített rámpán versenyez, így elsősorban a tapasztalatszerzés lesz a célja, ugyanakkor nem titkolt célja döntőbe jutni.