Nem mindennapi törénés zajlott le nemrég a szövetség háza táján. A kanadai-magyar kettős állampolgár, Kamilla Kozuback snowboard versenysportra vonatkozó átjelentkezési kérelmét a FIS elfogadta, így mostantól újabb magyar tehetség küzdhet az téli olimpiára való kijutásért. Kamilla egy év kihagyás után, jelenleg már Quebec-ben van, két hete megkezdete a tíz hetes légzsákos edzéseket, Max Hanoult vezetésével. Hatalmas tervei vannak a 17 éves lánynak, reményei szerint ki tudja hozni magából akár a dupla szaltót is, ha nagyon igyekszik és mostantól csak a snowboardra koncentrál az elszántságból még akármi lehet.

Íme egy interjú, amely a napokban készült az újdonsült magyar hódeszkással.

Mi vezetett ahhoz a döntéshez, hogy elérd a magyar színekben való indulás jogát a nemzetközi színtéren?

A Magyar színekben való verenyzés már règóta felmerült téma nálam, mert nagyon szoros kötelékek fűznek Magyarországhoz. Anyukám oldalán az egész családom magyar. Mióta megszülettem rendszeresen járunk haza Budapestre a nagyszüleimhez, unoka testvéreimhez. Rengeteg időt töltöttem Magyarországon az évek során. Családom, a már elhunyt sport rajongó nagypapám tiszteletére döntöttem úgy, hogy Magyarország zászlaja alatt szertném folytatni snowboard pályafutasomat.

Hogy zajlott az átkérési folyamatod?

A FIS engedély honosítása úgy zajlott, hogy levélben értesítettem a Kanadai Snowboard Szövetséget végleges döntésemről, majd a FIS elnöksége felé kellett egy levelet írnom, miért szeretném FIS engedélyemet Magyarországra honosítani. A honosítàsnak az állampolgárság az egyik feltétele. A másik pedig hogy egy évig nem versenyezhettem. A Covid19 járvány miatt én abban a helyzetben voltam, hogy 1 évig nem indultam egyetlen versenyen sem sajnos. Kettős állampolgár vagyok, anyukám magyar, apukám
kanadai. A kérvény beadása után már csak meg kellett várni a FIS hivatalos döntését. Amit nagy örömömre elfogadtak.

Mik a következő szezonra a terveid, milyen versenyeken fogsz részt venni?

Nagyon izgatottan várom a következő verseny szezont. Annak reményében készülök, hogy az idei slope style / big air / halfpipe Világ Kupa sorozatokon Magyarországot képviselhetem. Utolsó éves juniorként szeretnék a Junior Világbajnokságon, az Európai Junior Olimpián és a Rookie Tour döntőjén részt venni. Úgy tervezem, hogy október elején már havon leszek a korai verseny szezon kezdés miatt. Remelem a Covid19 járvány nem fog akkora zavart okozni, mint tavaly, de tudom, hogy a körülmények változhatnak.

Fogunk veled magyar versenyen, országos bajnokságon találkozni?

Igen, nagyon szeretnék a jövőben részt venni Magyarorszàgon rendezett versenyen, még sosem versenyeztem Magyarországon.

Van esetleg mottód, vagy kitűzött célod a snowboard sportágat illetôen?

A mottóm “Szerényen nyerj, és méltósággal veszits.” ~ismeretlen szerző
Kislány korom óta az álmom, hogy Olimpián szerepeljek snowboardban. Szeretnék pozitív nyomot hagyni a sportban. Emellett célom, hogy motiváljam, inspiráljam a következő snowboard generációt és az 1-es fajta, inzulin függő cukor beteg gyerekeket.

Sok sikert Kamilla, várjuk a mielőbbi havas találkozást!
MSBSZ csapat