A mátraszentistváni Síparkban rendezett Freestyle Snowboard és Szlalom Országos bajnokságra még a tél is visszatért

Bár kedden a tavaszias időjárás miatt még a verseny lefújásának gondolata is reális veszélyként fenyegetett, a pénteki szlalom versenyen olyan hóvihar kerekedett, hogy rövid időre még a versenyt is le kellett állítani. A táj fehérbe borult, de a pályát a Sípark Mátraszentistván, valamint a Store13 remek szakembereinek és a pályaépítő csapat fáradhatatlan munkájának köszönhettük.

Pátkai Marcell 24-szeres magyar bajnok

A pénteki napon megrendezett szlalom versenyszám idén került „haza” Murauból, és ez érezhető volt az indulók 70 főre növekedett létszámán is. A különböző korosztályok versenyei izgalmas csatákat hoztak, melyek közül kiemelkedett a junior Katonka Kitti és Brunner Blanca párharca, melyben mindössze kettő századmásodperc döntött Kitti javára. A felnőtt férfi kategória két „veterán” világkupás versenyzőnk küzdelmét hozta, ahol Pátkai Marcell legyőzte Papp Endrét, és ezzel 24. alkalommal lett magyar bajnok.

Szlalom eredmények

Slopestyle: Peiman a bajnok, de jönnek a fiatalok

A Freestyle Snowboard és Szlalom Országos Bajnokság nagykövete Fricz Botond, Európa-kupa-győztes freestyle snowboardos volt. Hazánk legnagyobb snowboardos olimpiai reménysége december elején felkartörést szenvedett, így nem tudott harcba szállni a bajnoki címért. Ha azonban már így alakult, szakértelmét a másik oldalon vetette latba: a pontozózsűri tagjaként értékelte a meneteket.

A slopestyle a szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, amely 2014-ben került be a téli olimpia programjába Szocsiban. Ez a snowboard sportág számára történelmi momentumnak számított. A bemutatkozás  óriási sikert és hatalmas nézettséget hozott, amely növelte a sportág népszerűségét világszerte, ez pedig a magyar utánpótlás generációra is hatással van. A magyar szövetségi vezetés ezért hozta haza tavaly a korábban húsz évig Ausztriában rendezett viadalt.

A tavalyi rendezvény sikere egyértelműen mutatta az utat a folytatáshoz, és idén még magasabb színvonalon tudták megrendezni a versenyt. Ebben komoly szerepet játszott Bencze Szabolcs, aki a legjobb osztrák sí- és snowboardparkokban gyűjtött többéves tapasztalatával segítette a pályakonstruktőrök, az úgynevezett „shaperek” munkáját. A zsűriben Györky Balázs személyében is egy közel évtizedes nemzetközi bírói tapasztalattal rendelkező magyar szakember működött közre.

A felnőtt kategóriát idén Lotfi Peiman nyerte, Kovács Levente és Garamvölgyi Olivér előtt. A nap egyik legszebb trükkjét, egy másfél fordulatos ugrást a juniorok versenyét nyerő Simon Kornél mutatta be.

Freestyle eredmények

 

Bécsy Balázs, az Magyar Snowboard Szövetség elnöke elégedetten, de már most a jövő évi versenyre gondolva nyilatkozott:

„A versenyt megelőző időszak enyhe időjárása ellenére a pálya szuper lett, a tavalyinál is jobban sikerült, amelyben a motivált és lelkes shaper csapatnak óriási szerepet játszott. A Store13 szakmai munkája ezúttal is fundamentális volt rendezvény sikerében. A versenyt személyesen tekintette meg a World Snowboard Federation alelnöke, Meinhard Trojer, és pozitívan értékelte a látottakat. A tavalyi évhez képest sokat léptünk előre, de már most látom a lehetséges fejlődési lehetőségeket, úgyhogy idén azon fogunk dolgozni, hogy a jövő évi verseny ennél is jobban sikerüljön, és még több versenyzőt tudjunk bevonzani. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját, aki az idei rendezvényünk sikeréhez hozzájárult.”

Slopestyle: A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A versenyzőket összbenyomás alapján zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2014 óta olimpiai sportág.

Alpin snowboard: A hódeszkázás esszenciáját őrző, de mára már leginkább csak a versenyzők által művelt szakág. A sebességről és a tökéletes íven történő kanyarodásról szól. A korábbi szlalom és óriásszlalom versenyszámokat a világkupában már párhuzamos formátumban művelik, ezeket nevezzük parallel szlalomnak (párhuzamos műlesiklás) illetve parallel óriásszlalomnak (párhuzamos óriás-műlesiklás). A Magyar Bajnokságon egyenkénti indításos rendszerben bonyolítják a versenyt. 1998 óta olimpiai sportág.

Magyar Snowboard Szövetség

A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.