Felkartörést szenvedett olimpiai reménységünk, a kecskeméti Fricz Botond. Leghamarabb februárban állhat újra deszkára.

Még három hét sem telt el azóta, hogy a magyarok közül elsőként nyert Európa-kupafutamot slopestyle-ban, most a lehető legrosszabb hírt kaptuk olimpiai reménységünkkel kapcsolatban: Fricz Botond tegnap felkartörést szenvedett. A műtét jól sikerült, de a sérülés miatt a szezon nagy részét ki kell hagynia.

A 18 éves kecskeméti snowboardos éppen a coloradói Breckenridge-ben készült következő megmérettetésére, a december 21-i atlantai FIS Big Air Világkupára. Egy nehéz slopestyle trükköt próbált megtanulni, a „boardslide invert 630 out”-ot. Ez egy korláton végrehajtott trükk, melynek során a snowboardos a deszkájával ráugrik a korlátra, végigcsúszik azon, majd nem csak szimplán visszahuppan a hóra, hanem egy csavart szaltóval ugrik le a korlátról. A 630 a forgásszámot jelzi fokban.

„Ijesztő volt”

Botinak soha nem volt még ilyen súlyos sérülése, még műteni sem kellett korábban. Elmondása szerint nem kellő sebességgel közelítette meg a korlátot, az ugrás a lendülethiány miatt rövidre sikerült. Az esést nyújtott karral próbálta tompítani, melynek során eltört a felkarcsontja. Így emlékszik vissza:

„Nem ugrottam el elég erőteljesen, így nem volt elég sebességem. Nagyon szerencsétlenül tettem le a kezem az érkezésnél. Nagyon ijesztő volt, mert a vállamat éreztem, de lejjebb a karomat már nem. Próbáltam mozgatni, de nem úgy mozgott, ahogy én akartam, hanem teljesen ki volt fordulva. Először azt hittem, kiugrott a könyököm, mert hallottam, hogy valami kattog.”

@kirkscamp

@kirkscamp

Ahogyan az elmozdulásos töréseknél szokásos, Boti karját műtéti úton, két csavarral és egy fémlappal rögzítették, ez a módszer vezet a leggyorsabb gyógyuláshoz. Ez a módszer sem teljesen kockázatmentes:

„Volt egy kis rizikó, hogy ha a műtét közben esetleg eltalálják valamelyik ideget, akkor a későbbiekben nem tudom rendesen mozgatni a csuklómat. De szerencsére minden rendben ment.”

Az egyórás műtét jól sikerült, a magyar snowboardost hamarosan kiengedik a kórházból. Jó kezekben van, a kórházban maximális gondoskodásban részesül, és remek ételeket kap.

Amint lehet, korábbi edzője, Ian Kirk vezetésével megkezdik a rehabilitációs programot. Kirk reményei szerint Boti talán februárban ismét deszkára állhat. Hogy versenyezni mikor tud, azt egyelőre nem lehet megjósolni.