Bencze Szabolcs a legkiválóbb osztrák snowparkokban szerzett ötévnyi tapasztalatait hozza magával a Freestyle Snowboard és Szlalom Országos Bajnokság  pályájának megépítéséhez.

Gőzerővel zajlanak az előkészületek a Freestyle Snowboard és Szlalom Országos Bajnokságra, melyet idén is a mátraszentistváni Síparkban rendezünk. Egy jó versenyhez elengedhetetlen a színvonalas pálya, melynek elkészítésében a Sípark felkészült shaperei mellett az ismert osztrák Qparks pályáit készítő Shape Academy magyar szakembere, Bencze Szabolcs is közreműködik. Megkértük, meséljen egy kicsit magáról, és hogy hogyan is csöppent bele a shaperek izgalmas világába!

„Hogyan lesz valakiből shaper ? Ez egy nagyon jó kérdés. A legfontosabb a csúszás iránt érzett szeretet, és hogy ennek javára hajlandó legyél kimozdulni a komfortzónádból. Sokféle sztorit hallottam már: most is van például egy diplomás építészmérnök a csapatunkban, hallottam már olyanról is, aki már évek óta a szakmájában dolgozott, amikor rájött, hogy inkább ezt szeretné csinálni.

„Részemről úgy jött az egész, hogy régebben mindig csak egy hétre jutottam el csúszni, és igazából már a középsuli alatt azon gondolkodtam, hogyan kéne több időt a havon tölteni. Aztán a Peresen és a Ridehouse-on keresztül hallottam először erről a dologról. Középsuli után ki is jöttem egy évre, és az egyetemet is otthagytam egy év után, mert nem volt az én világom. Azóta abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy minden telemet Ausztriában töltöm, és valami olyat csinálhatok, amit szeretek. 

Szerencsére már sok helyen megfordultam az 5 év alatt amióta shapelek. Először egy funslope-on (ezek tulajdonképpen a családoknak és leginkább gyerekeknek épített pályák döntött kanyarokkal, kis ugrókkal,egyszerű boxokkal és alagutakkal) voltam a Hochkönig régióban, ez tökéletes a shapelés alapjainak elsajátítására. A következő évben Zell am See Schmitten régiójában dolgoztam. Itt már volt egy kis park is, úgyhogy további technikákat tanulhattam meg. Ezután visszakerültem Hochkönigre, ezúttal viszont már nem a funslope-ra, hanem a Kings Parkba, ami egy elég nagy park, 50-60 elem van általában. Idén már harmadik éve itt dolgozom. A legtöbbet itt tanultam, többek között a különböző elemek építéséről, időjárási helyzetek kezeléséről, biztonságról és még sorolhatnám. Mindezek mellett tavaly volt szerencsém a Pro7 tévécsatorna egyik műsorához pályát építeni, az utolsó hónapot pedig a mayrhofeni Penken Parkban töltöttem, ami Európa egyik legnevesebb parkja.

Remélhetőleg a tapasztalatommal tudok segíteni a srácoknak SaintPistán, hogy egy profi kis szett szülessen az OB-re. Igazából hó- és munkaerő-függő leginkább. Nyilván nehezítő körülmény, hogy nincsen meg az a technikai háttér, mint a nagyobb külföldi parkokban, de ahogy dumáltam a srácokkal, mindenki motiváltnak tűnik, és ez a legfontosabb. Na meg persze, hogy Holle Anyó kedvezzen nekünk!”