Papp Endre beszámolója a roglai FIS Snowboard Világkupa parallel óriásműlesikló versenyéről

A hazai snowboard versenysport számos kiváló alpin snowboardost nevelt. Az utóbbi években Pátkai Marcell és Papp Endre próbálja életben tartani a hagyományokat, míg a korábbi versenyzők a Magyar Snowboard Szövetség munkáját segítik vagy oktatnak.

Papp Endre, akit hazai snowboardos körökben mindenki csak „Juniorként” ismer, az idei szezonban először állt rajthoz versenyen, csupán két napnyi csúszással a lábában. Mindössze a negyedik világkupa-versenye volt pályafutása során, egyébként ugyanennyi világbajnokságon indult már. Lassan két évtizede műveli magas szinten szeretett sportágát, de messze nem olyan anyagi és infrastrukturális háttér mellett, mint amely a nemzetközi élvonalbeli versenyzők rendelkezésére áll. Éppen ezért versenyekre is akkor tud elutazni, ha azt a munkája engedi. Mindezek tükrében komoly fegyvertény, hogy évről évre kivívja magának a jogot a világkupán való indulásra, hiszen az sem jár alanyi jogon senkinek. Egy bizonyos FIS-pontszámot el kell hozzá érni. Juniornak ez a tavalyi lengyel országos bajnokságon sikerült.

Eredetileg a január 5-i hétvégére tervezett lackenhofi viadalon indult volna először, de azt hóhiány miatt február közepére halasztották (ott sajnos már nem tud indulni). Így maradt a roglai verseny, amely a világkupa-szezon negyedik óriásműlesiklása volt. Következzék Papp Endre beszámolója a versenyről:

„A világkupa-sorozaton belül a roglai versenyt kifejezetten szeretik a versenyzők, mert a pálya kellemes meredekségű, és a szervezők mindig profi munkát végeznek, ahogy ezúttal is. Látszik, hogy Szlovéniában sokan szeretik a snowboardot. Bár kevés természetes hó esett az utóbbi időben, mégis tökéletes hóviszonyok mellett rendezték meg a versenyt. Sajnos a versenyt megelőző edzésen nem tudtunk kapuk között csúszni (hogy megőrizzék a pálya minőségét, hisz kevés hó volt, ebből kellett gazdálkodni). A versenypálya 19 kapuból állt. Az orosz edző tűzte ki, és kifejezetten ritmusos volt. Azoknak a versenyzőknek kedvezett, akik végig carvingolva tudnak a kapuk között menni. Ezért nem is volt meglepő az olaszok fölénye (öt olasz versenyző volt az első nyolcban a férfi mezőnyben). Jómagam a 66 főt számláló férfi mezőnyben a 60. helyen végeztem, ami nagyjából megfelel a realitásnak/papírformának. A menetemben több apró hiba, bizonytalanság is volt, de összességében nagyobb hiba nélkül és viszonylag jó tempóban sikerült a pályát teljesíteni. Az időeredményem a legjobb selejtezőbeli időhöz képest 15%-on belüli volt, ami amatőr sportolóként tisztes helytállás. Nagy örömömre szolgált, hogy menyasszonyom és kilenchónapos kislányom a helyszínen szurkoltak. Külön gratulálok Dancha Annamarinak, aki kárpátaljai magyarként ismét a 16 közé jutott. A versenyt megnehezítette, hogy a selejtező után a döntőre már sűrűn hullt a hó, fújt a szél és rosszak voltak a látási viszonyok. Az én futamomban még jó időjárási viszonyok voltak, felhős éggel. Kiemelném, hogy sok szurkoló volt a pálya aljában, akik végig lelkesen buzdították a versenyzőket.”

 

Ezt a Junior által küldött rövid videón is láthatjátok. Külön felhívnánk a figyelmet a legkisebb szurkolóra. Vigyázat, cukiság!

 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Papp Endre, Magyarország! A roglai #fis világkupa futamon komoly szurkolótábor követte a #pgs számban induló alpinos Endrét! Szép volt Junior! 👏🏻

Magyar Snowboard Szövetség (@snowboard_hungary) által megosztott bejegyzés,

Papp Endre várhatóan az ukrán országos bajnokságon indul majd legközelebb, február 3-4-én.