Élete legjobb trükkjével készül a versenyszezonra a kecskeméti snowboardos

Fricz Botond a magyarok közül elsőként ugrott tripla szaltót snowboarddal

Tavalyi sérülése ellenére töretlenül fejlődik a legjobb magyar snowboardos, Fricz Botond. Olimpiai reménységünk tavaly a szezon legelején szenvedett felkartörést, amely miatt egyetlen világkupa-versenyen sem tudott indulni. Mire pályafutása legsúlyosabb sérüléséből felépült, jött a koronavírus-világjárvány.

A hosszú kényszerszünet csak fokozta Boti snowboardozás iránti éhségét.

„Újra versenyekre akartam járni, eredményeket hozni az országnak, és jól érezni magam a deszkámon. Így utólag már egy kicsit hálás is vagyok, sokkal több motivációm és akaratom van, mint a sérülésem előtt. Volt időm átgondolni, mit szeretnék elérni ezzel a sporttal, így amikor visszaálltam a snowboardra, már egy teljesen új énemmel kezdtem neki a szezonnak” – nyilatkozta Boti a magyarock.hu portálnak.

Ugrás a hazai snowboardtörténelembe

Boti októberben Ausztriában, szárazon és havon is edzett. Egy kimondottan a nehéz ugrások kockázatmentes begyakorlására kialakított létesítményben, óriás légzsákra ugrálva már hosszú ideje gyakorolt egy speciális tripla szaltót, a „backside triplakork 1440”-et. Ez egy hátrafelé indított, ferde tengely mentén forgatott tripla szaltó. Az 1440 a fordulatok száma fokban kifejezve, mivel a trükk horizontális és vertikális forgást is ötvöz. Egy dolog azonban airbagre landolni egy trükköt és teljesen más ugyanezt a betonkeménységű havas pályán megpróbálni.

„A sok gyakorlás légzsákon nagy biztonságérzetet adott, hogy megpróbáljam élesben is. Teljesen normálisnak érződött az egész. Reggel felmentünk a hegyre, egyből a nagy ugrón kezdtünk, bemelegítettünk, csináltam pár „backside duplakork 1080”-at is. Ezután megkérdeztem az edzőmet, aki azt mondta, jól néznek ki a duplák, ha késznek érzem magamat, próbáljam meg a triplát. Ezután összeszedtem magam fejben, megpróbáltam, és elsőre sikerült – emlékszik vissza Boti a magyarock.hu portálnak adott interjújában.

Boti ezzel új szintre lépett, olyan magasra, ahol előtte magyar snowboardos még soha nem járt, és amellyel eredményesen veheti fel a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

Cél a pekingi téli olimpia

Az új trükk a lehető legjobbkor jött, hiszen az előttünk álló szezonban megkezdődik a kvalifikációs időszak a következő téli olimpiára. Legalábbis papíron, hiszen a koronavírus világjárvány miatt egyelőre azt sem lehet biztosan tudni, mely versenyeket lehet majd akár nézők nélkül, zárt kapuk mellett megrendezni. Az érvényben lévő utazási korlátozások és a kiszámíthatatlanul változó szabályozási környezet rendkívüli módon megnehezíti a versenyprogram tervezhetőségét.

„Nagyon vegyes és előre nehezen kiszámítható lesz a szezon. Sok lesz az olyan helyzet, amelyet rugalmasan és alkalmazkodóképességgel kell tudnunk majd kezelni, kezdve a kiutazási protokolloktól, a hazai és nemzetközi versenyek bizonytalanságán át. Elviekben a 2022 Pekingi Téli Olimpia pontszerző időszakában vagyunk már, de a pontszerző versenyek folyamatosan esnek ki a naptárból, miközben Fricz Botinak a sérülésből felépülve mind edzésre és versenyekre is nagy szüksége van. Blokkosítanunk kell a kiutazásokat, hogy minél kevesebb lehessen a kieső, szűréssel, karanténnal eltöltött idő, úgyhogy a rugalmasság lesz az idei varázsszó” – nyilatkozta Bécsy Balázs, a Magyar Snowboard Szövetség elnöke.

Boti ettől függetlenül az eredeti naptár szerint készül a versenyszezonra. December közepén az amerikai Copper Mountainon lesz világkupa-forduló, ahol Big Air versenyszámban áll rajthoz. Januárban visszatér Európába, ahol slopestyle szakágban versenyez, majd ismét az Egyesült Államok következik.

Szövetségi célkitűzések: hazai jelenlét erősítése, parasport és utánpótlás fejlesztése

Bécsy Balázs elnök kitért rá, hogy a szövetség a pandémia ellenére sem tétlenkedik és komoly tervekkel készül az előttünk álló szezonra:

„Az aktuális helyzet erősíti azt az eddig is előtérbe került irányt, hogy itthon próbáljunk meg minél több sportági tevékenységet megoldani és a hazai kapcsolatokat erősíteni, így több  területen is szeretnénk előre lépni, fejlődni. Eplényben kialakítunk egy állandó snowboardkrossz rajtszekciót ahol mind edzések, mind pedig először hazai, később pedig regionális versenyek megszervezését tervezzük. Mátraszentistvánon a Síparkban a két éve elindított hazai országos bajnokságot bővítjük idén is, ha a körülmények engedik, a WSF (World Snowboard Federation) World Rookie Fest egyik állomása leszünk és nemzetközi vonulatot is kap az esemény. Pályázatokon indulunk és ennek keretében terveink szerint már idén általános iskolai keretek között elindul egy sportág-népszerűsítő programunk amelyben mind iskolai, mind havas keretek között vinnénk közelebb a sportot a 6-12 éves korosztályhoz. Cél, hogy e több éves program keretein belül iskolák tucatjai és gyerekek százai kerülhessenek kapcsolatba a sportágunkkal. Parasport területen idén dedikált parafutamot indítunk és fokozott figyelemmel integráljuk a parasportot az eddigi rendszerünkbe.”

A deszkák lewaxolva, a snowboardosok már csak a havat várják, és hogy biztonságos körülmények között tudjanak csúszni.