Versenysportot csak profiktól lehet tanulni.

Pátkai Marcell 24 szeres magyar bajnok snowboardos, aki 1995-ben vett részt először snowboard junior világbajnokságon. Számos nagynevű nemzetközi edző csapatában megfordult (Werner Madlenschnik, Kovách A. Vadim, Hansjoerg Berger, Naoya Ando stb.).

Most több évtizedes válogatottság és a kimagasló világkupás és világbajnoki eredmények után átadja tudását az utánpótlásnak.

 

Milyen indíttatásból kezdtél el nyári edzéseket szervezni? Miért fontosak a nyári edzések?

Az alpesi technika elsajátítása nemcsak fizikai gyakorlás, hanem intellektuális teljesítmény is. A kanyarokban ható fizikai erőket érdemes átgondolni, és a hozzájuk rendelt tartást és mozgásfolyamatokat észszerűen fejleszteni.

A mozgást előbb elméletben, azután szárazon, majd havon és végül kapuk közt kell elsajátítani. A szárazföldi edzések során egyszerűen tudjuk automatizálni azokat a részfeladatokat, melyekkel a havon pillanatok alatt rá lehet érezni egy-egy már begyakorolt mozdulat gyorsító vagy kanyart stabilizáló hatására.

Egy jó versenyző végig élen megy a kanyarokban és nem veszít a gravitáció adta gyorsulásból; a világelsők azonban képesek izomerőből a kanyar különböző szakaszaiban további gyorsulást elérni.

Többféle technikát lehet megtanulni az élen kanyarodáshoz és a gyorsuláshoz. A gyerekek megértik a mozdulatsorokat, megérezik a hatásukat és bóják közt is gyakorolják őket, mielőtt hóra megyünk. Ez rendkívül költséghatékony módja a fejlődésnek.

 

Előtte is csináltál már ilyet? És ha igen, mi volt az?

Én már világkupákon versenyeztem, amikor elkezdtem Kovách A. Vadim nagytudású alpesi síedzőhöz járni görkoris és gördeszkás szárazedzésekre. Rengeteget tanultam tőle, és sajnálom, hogy a sérülésem miatt megszakadt a közös munkánk. Felnyitotta a szememet például azzal kapcsolatban is, hogy a sí alpesi technika elmélete, jól alkalmazható a snowboard lesiklásban. Erre mindent elsöprő bizonyíték a cseh származású Ester Ladechká, aki 2018-ban az Olimpián síben és snowboardban is megnyerte az óriásműlesiklást.

 

Komolyan foglalkoztat az utánpótlás nevelés?

Szeretnék nagyon eredményes magyar alpin versenyzőket faragni a gyerekekből. Nekem nem adatott meg gyerekkoromban, hogy Magyarországon, egyszerűen és költséghatékonyan sajátítsam el az alpin snowboardozást, külföldi edzőkhöz kellett kiutaznom, hogy a megfelelő szaktudást kapjam. Ezt a lehetőséget szeretném megadni, illetve továbbadni azt a tudást, amit a világkupákon elsajátítottam.

Kucséber Ferenccel együtt az utóbbi 10 évben alpin és boardercross snowboardokat is fejlesztettünk, hogy a custom minőség a magyarok számára elérhető legyen hazai árakon. A jó felszerelés kincset ér ebben a sportban. Ezen a téren is próbáltam a legtöbbet kihozni a kapcsolataimból, tudásomból és lehetőségeimből.

 

Vannak ezzel kapcsolatos hosszútávú terveid is esetleg?

Az első számú célom, hogy a tanítványaim gyorsabbak legyenek nálam J

Később pedig szeretném, ha méltó ellenfelei lennének a külföldi versenyzőknek. Ez egy hosszú folyamat. A kisebb FIS versenyek után az Európa kupákon kell bizonyítaniuk és utána bekerülhetnek a világkupákra. Ha valaki idáig eljut, akkor komoly csapatra és támogatókra van szükség, hogy eljusson az Olimpiára. Snowboardban sajnos ez sokkal nehezebb, mint síben. Alpinban a legjobb 32 versenyző közé kell bekerülni. Ez csak a legjobbaknak sikerülhet profi háttércsapattal.

 

Hogy kell elképzelni egy edzést? Milyen hosszú, milyen részekből áll? Van levonandó konklúziód a nyári gyakorlásokra vonatkoztatva?

Az edzéseken rövid bemelegítés után különböző rávezető mozgássorokat gyakorlunk gördeszkával. Automatizáljuk a kanyartechnika részmozdulatait. A résztvevők bóják között az ívvezetést is meg tudják tanulni. Kívülről az látszik, hogy snowboardoznak a gördeszkán. Néha a szülők még az időt is mérik, így a gyerekek versenyezhetnek egymással és persze velem, illetve az eredményeik alapján követhetik a fejlődésüket.

 

Lesz olyan event, ahol először kipróbálhatják a srácok, amit nyáron tanultak? Mik a terveid télre?

Nem lehet tudni, hogyan alakul a külföldre utazás ebben a szezonban. Fontos, hogy az itthoni lehetőségekből is kihozzuk a maximumot. A szezon elején szeretnék valamelyik gleccseren egy havas edzőtábort, ahol együtt átültetjük hóra a gördeszkán tanultakat. Utána lehetőség szerint további edzőtáborok következnek, és együtt járunk kisebb nemzetközi versenyekre a gyerekekkel, ahol terveim szerint néha én is elindulok majd.

Szeretném tovább ápolni a külföldi csapatokkal már meglévő jó kapcsolataimat. Ha lesz alkalmunk, akkor együtt edzünk majd pl. az osztrák Európa kupás csapattal, vagy a szlovák, illetve szlovén világkupás versenyzőkkel.

Amint leesik a hó a Mátrában, minden szombaton reggel 8-tól 11-ig tartunk majd alpin edzéseket. Ez tavaly nagyon népszerű volt, és rendkívül jó lehetőség a fejlődésre.

 

Az alpin snowboardozás nagyon élvezetes, ráadásul sokkal kevesebb a sérülés, mint a snowboard többi ágában. Én imádom csinálni. Most szeretném átadni a lelkesedésemet és a tudásomat minél több gyereknek.