Zürichben tartották a Nemzetközi Sí és Snowboard Szövetség (FIS) konferenciáját, a megbeszélések érintették a gyermek és ifjúsági, a freestyle, a para snowboard és snowboardcross területeket.

Harmat Rózsa, az MSBSZ főtitkárának részletes beszámolója:

Egyik új program keretei közt, Dimitrij Lazarovski a FIS Para Havas Sportok Igazgatója és Stefano Arnhold a Technikai Bizottság elnöke beszéltek a FIS és Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) nyáron megtörtént részegyesülésről, mely során a para havas sportágak bekerültek a FIS égisze alá és egy integrált rendszer alatt működnek együtt tovább. Ennek fényében számos korrigálásra volt és van a jövőben is szükség, többek közt szabály és versenyrendszer harmonizációjára, melyet várhatóan október 4-én véglegesít a FIS Tanácsa.
Külön öröm, hogy a World Para Sport Forumon 3 éve általam felvetett javaslat, a verseny rendszer kontinentális blokkosítása kezd megvalósulni, mely elengedhetetlen a pénzügyi és környezeti fenntarthatóság szempontjából, napjainkban még kardinálisabbá válva.
Parasnowboard tekintetében szövetségünk jó kapcsolatot ápol a nemzetközi vezetéssel, és jelenleg egy új fejlesztési program kidolgozását kezdtük el.
Az IPC 2030-ig tervezett stratégiai átalakításban szerepel az IPC által működtetett sportágak kiszervezése, nemzetközi sportági szakszövetségeknek való átadása, mellyel az IPC törekszik a teljeskörű integráció megvalósítására. A hazai integráció már korábban megvalósult, így már csak a nemzetközi feladatok átvétele vár szövetségünkre.

Gyermek és ifjúsági albizottsági ülés fókuszában gyerekek versenyzésbe való bevonzásának és megtartásának nemzetközi szintű problémája mellett a jelenleg futó programokban rejlő potenciálról és további lehetőségekről folytak egyeztetések.
A helyzet nem ismeretlen számunkra sem, hiszen hazánkban is számos sportág próbál megoldást találni erre a jelenségre.

Johan Eliasch, FIS elnök missziója, hogy minden nemzetnek és sportágnak egyenlő lehetőségei legyenek. Ne forduljon elő, hogy egy sportoló azért ne tudjon edzeni, mert nem alpesi országba született. Nem a már fejlett sí nemzetek fogják növelni a havas sportolók számát, hanem a fejlődő nemzetek. Ezen cél érdekében jött létre 1991-ben a Small Evolving Ski Nations, vagyis a nem alpesi országok érdekképviselete, melynek célja egy olyan gyorsan alkalmazható stratégia kidolgozása, mely hosszú távon fenntartható és hatékony lehetőségeket biztosít a nemzetek részére. Biztató irány, hogy a 2023-as Snowboard és Freestyle sí Világbajnokságot Grúziában rendezik. 

 

A jövőt érintően számos újítás van napirenden. 

Rövidtávú cél a FIS Games megrendezése, mely egy multi sport verseny lenne a havas sportágakat számára. 

 

A 2026-os Milánó-Cortina Téli Olimpia és Paralimpia kvalifikációs szabály rendszere átdolgozás alatt van. A magyar történelmi sikert jelentő, első magyar snowboardos olimpiai debütálás után 2026-ban akár 3-4 sportolónknak sikerülhet a világranglista top 30-ba kerülni, hogy kvalifikáljanak az ötkarikás játékokra, míg a paralimpián is 1-2 fő részvételében bízhatunk. 

 

E mellett évek óta fontos szempont a fenntarthatóság kérdése, melynek számos aspektusa közül jelenleg a felmelegedéssel járó drasztikus hó mennyiség csökkenés, gleccser fogyások és a növekvő energia árak okozta helyzethez való alkalmazkodás a legégetőbb. Így például a környezeti és gazdasági hatások miatt egyre fontosabbá válik, hogy hó helyett minél több helyen föld alapból kerüljenek megépítésére a freestyle és cross pályák, melyre már csak fedő réteg hó szükséges. 

Ennek kiépítése tavaly már hazánkban is megkezdődött és terveink szerint hamarosan komplett cross pálya alapot tudunk kialakítani Eplényben, valamint egy big air baget üzembe helyezni. 

A konferencián a hazai Sí és a Snowboard Szövetség együtt vett részt, mely hazai és nemzetközi sportdiplomáciai szempontból is tükrözi a két szövetség között az elmúlt években újra kialakult jó kapcsolatot és együttműködést.

2022. szeptember 29.