Véget ért egy korszak a magyar snowboardsportban, ugyanakkor egy újabb kezdődik

A Magyar Snowboard Szövetség mai sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette a versenyszerű pályafutásának befejezését hazánk legeredményesebb snowboardosa, Gyarmati Panka.

A 26 éves egri snowboardos 12 évesen kezdett snowboardozni. 2011-ben junior világbajnoki címet szerzett slopestyle-ban, majd 2014 után rendszeresen a top 10-ben végzett a FIS világkupákon. A 2015-ös kreischbergi világbajnokságon hatodik helyen végzett. Döntős szerepléseit 2016. január 21-én tudta győzelemre váltani, amikor az amerikai Mammoth Mountainon az amerikai olimpikonokat megelőzve állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ezzel ő lett az első magyar téli sportoló, aki a Nemzetközi Síszövetség által szervezett szakágak bármelyikében a legmagasabb szintű versenysorozatban valaha nyerni tudott. Erre a sikerre már a nemzetközi snowboardvilág is felkapta a fejét. Panka meghívást kapott a snowboard versenyek Wimbledonjának számító Burton US Openre, majd az Audi Nine Queensre. Az Ale Invite svédországi versenyen Klaudia Medlova és Aimee Fuller mögött a harmadik helyen végzett. Sorozatos sérülései ellenére újra és újra talpra állt, és bizonyította: helye van a világ tíz legjobb női snowboardosa között.

Panka a fél életét a versenyszerű snowboardra áldozta, szívvel-lélekkel küzdött álmáért: hogy kijuthasson az olimpiára. 2014-ben egyetlen helyezéssel maradt le róla, 2018-ban pedig egy súlyos sérülés akadályozta meg. Az olimpiai kvalifikációs időszak elején sípcsonttörést szenvedett, melynek következtében egy teljes szezont ki kellett hagynia. Visszatérése után rögtön egy hetedik hellyel nyitott a világkupában, de a FIS nemzetközi versenynaptára olyan kevés versenyt tartalmazott, hogy akkor sem lett volna esélye kellő pontot gyűjteni, ha mindkettőt megnyeri. Így az olimpia mindörökre álom marad Panka számára.

„Visszajutottam ugyan arra a szintre, ahol a sípcsonttörésem előtt voltam, de a test nem felejt, erős fájdalmaim voltak és vannak azóta is. Úgy érzem, eljött az a pont, hogy ezt a hosszú szakaszt lezárjam, illetve egy új fejezetet kezdjek az életemben” – fogalmazott Panka a könnyeivel küszködve a sajtótájékoztatón.

A magyar snowboardsport szakmai szervezetét jelenleg is a sportág korábbi sikeres versenyzői irányítják, azonban Pankának köszönhető, hogy a snowboardozást, mint versenysportot hazánkban széles körben is megismerték. Számára most egy új fejezet kezdődik, melyhez a Magyar Snowboard Szövetség sok sikert kíván. Bízunk benne, hogy Panka a jövőben is aktívan részt vesz a hazai snowboardéletben, és a sportág nagyköveteként mindörökre példa marad a fiatal snowboardos generáció számára.

Panka kitartóan állta a média érdeklődését

Panka egy különleges, aranyból készült, snowboardot formázó medált kapott a szövetségtől, melyet Visy Dóri készített.