Parasnowboardos reménységünk a hollandiai Landgraaf „hűtőházában” csiszolta havas tudását

Fekete Lilla és edzője, Némethné Harmat Rózsa újabb edzőtáboron van túl, melyet a hollandiai Landgraaf SnowWorld nevű fedett létesítményében tartottak. Döntésük azért esett erre a talán távoli, és magashegyinek messze nem mondható helyszínre, mert hiába a gleccserpályák, a nyár derekán ezeken csak a reggeli első két órában vállalhatók a hóviszonyok, utána szinte csak vízisíelni lehet. Ezzel szemben a holland fedett csarnokban 7-22 óráig folyamatosan ugyanolyan remek havas kondíciók között tudtak edzeni, így végig minőségi munkát végezhettek.

A létesítmény óriási előnye, hogy minden egy helyen van: szállás, étkezés, sípálya, edzőterem.

„Három hónap telt el az utolsó havas edzőtáborunk óta, így fontosnak éreztük, hogy a nyár se múljon el havon töltött edzés nélkül, hogy ne fél év essen ki. Lilla rengeteget fejlődött a tábor során. Az előző téli szezonban az alapok minél jobb elsajátításán és gyakorlásán  volt a hangsúly, hogy utána minél tökéletesebb alapokra építkezhessünk tovább. Most ez az építkezés folyt”- számolt be Rózsa a hazaérkezésük után.

Lilla új felszereléssel (deszka+kötés) érkezett a táborba, így nem csak a kihagyott hosszú idő után kellett formába lendülnie, hanem az új sporteszközt is meg kellett szoknia. Szerencsére nagyon jól alkalmazkodik, így pár kör alatt elérte azt a stabilitási szintet, amivel az elmúlt szezon végén csúszott.

Kintlétük első két napjában a brit parasnowboard csapat is kint edzett, és az ismeretségnek, valamint az egyébként is barátságos parasnowboardos közegnek köszönhetően Lilláéknak volt lehetősége kapuk között együtt edzeni velük.

Rózsa úgy állította össze a napirendet, hogy a nap első felére estek a havas edzések, délután pedig edzőtermi szárazedzés következett: egyensúlyfejlesztés, mélyizom erősítés, ruganyosságfejlesztés).

Lilla az első napon életében először próbálta ki a tűzött pályán, kapuk közötti snowboardozást. Meglepően jól ment neki, a kapuk nem zavarták össze a technikáját.

A hatnapos edzőtábor végén Rózsa elégedetten értékelte az elvégzett munkát:

„Úgy érzem, hogy ennél jobb táborunk nem is lehetett volna. Minden nap kézzelfogható, kiemelhető fejlődést értünk el, és a tábor végére egy nagyon bíztató mozgás állt össze. Reményeink szerint november közepén már az Európa Kupán állhatunk ugyanitt rajthoz!”

 Az alábbi néhány fotó ad egy kis betekintést, hogyan is néz ki ez a gigantikus “fridzsider”, és milyen feladatokat végzet Lilla az edzőtáborban: