Hat nap leforgása alatt két hazai helyszínen zajlottak az országos snowboard bajnokság versenyszámai

Hazánk legjobb snowboardosa, az olimpiai reménység Fricz Botond nyerte a freestyle magyar bajnokságot, míg az alpinosoknál Pátkai Marcell 26. magyar bajnoki címét szerezte.

A hazai hóviszonyokhoz és a pandémiás helyzethez alkalmazkodva idén két helyszínen rendezték az snowboard bajnokság versenyeit. A szlalomnak az Intersport Síaréna Eplény, a slopestyle és óriás-műlesiklás futamainak pedig a Sípark Mátraszentistván adott otthont.

MSBSZ – Fundango SXOB Eplény

Február 13-án az eplényi síarénában gyülekeztek a 2021-es snowboard országos bajnokság szlalom versenyének résztvevői. Nagy öröm volt látni, hogy a 10-12 éves kategóriától kezdve igencsak népes mezőny gyűlt össze ebben a gyorsasági versenyszámban. Minden induló négyszer csúszott le a pályán, és a két leggyorsabb idejének összege alapján rangsorolták őket.

A felnőtt kategóriát a hölgyeknél Györe Viola, az uraknál a korábbi világkupás versenyző, Pátkai Marcell nyerte. Talán azonban még náluk is nagyobb figyelmet kaptak a juniorok, ahol a lányoknál Brunner Blanca, a fiúknál pedig Marosvölgyi Márkó állhatott a dobogó legfelső fokára. Mindketten válogatott versenyzők, és készülnek a márciusi krasznojarszki junior világbajnokságra snowboardkrosszban. Külön érdekesség volt, hogy Blanca gyorsabb időt csúszott, mint a fiú győztes Márkó.

MSBSZ – Fundango Szlalom Országos Bajnokság 2021 Eplény – teljes eredménylista

FSOB – Store13 Snowboard Freestyle & Giant Slalom Országos Bajnokság

A mátraszentistváni Sípark és a szövetség önkéntesei idén is mindent beleadtak, hogy tökéletes körülmények várják a freestyle és óriás-műlesiklás versenyzőit.

Óriás-műlesiklásbana felnőtt nyílt kategóriában a hölgyeknél Czunyi Fannimeggyőző fölénnyel győzött. A férfiaknál óriási versenyt vívott egymással a három, korábbi világkupás versenyző, Sümegi Péter, Papp Endre „Junior” és Pátkai Marcell. Ők hárman egyébként hamarosan utaznak a FIS Világbajnokságra, amelyet március 1-2. között rendeznek a szlovéniai Roglában. Hármójuk között a két legjobb menet összesített időeredményei alapján mindössze 1,25 másodperc döntött. A győztes ezúttal is Pátkai Marcelllett, aki ezzel 26. magyar bajnoki címét szerezte.

„Nagyon jó volt a verseny, izgalmasan alakult a dobogósok között. Kimondottan jó volt látni az utánpótlást, akikkel már mi is aktívan foglalkozunk és próbáljuk nekik átadni a tudásunkat. Remélem, hogy hamarosan a helyem is átadhatom majd valamelyik fiatal versenyzőnek” – mondta Pátkai Marcell.

A junior lányoknál itt is Brunner Blancanyert, míg a fiúknál Marosvölgyi Márkó ezúttal 3 tizedmásodperccel kikapott Szabó Marcelltől. Blanca ideje a fiúk mezőnyében is elég lett volna a dobogó harmadik fokához.

Óriás-műlesiklás teljes eredménylista

A freestylebajnokság idén is slopestyle versenyszámban zajlott, melyre a hazánkban valaha épített legnagyobb ugratót rakták össze. A verseny különlegességét adta, hogy először állt rajthoz olimpiai reménységünk, Fricz Botond, amióta hazai pályán rendezik a freestyle országos bajnokságot. Boti esélyeshez méltón, a maximálisan elérhető 100-ból 91 pontos körrel nyert. A második helyet Simon Kornél (76 pont), a harmadikat pedig Koczka Gergő (63,5 pont) szerezte meg. A felnőtt női kategóriában Albert Lillagyőzött, Novák Lilla és Jámbor Csillag előtt.

Az aspeni világbajnokságra készülő Boti jelenléte nagyon motiválóan hatott a mezőnyre, és láthatóan ő is remekül érezte magát a családias, remek hangulatú közegben:

„Nagyon jó volt hazai pályán csúszni. Már nagyon régóta szerettem volna indulni, de az előző két évben sérülés vagy külföldi verseny miatt nem sikerült. A hazai viszonyokhoz képest nagyon komoly pályát raktak össze. A korlátokon szinte ugyanazokat a trükköket tudtam hozni, mint a világkupán. Jó volt látni, hogy sokan indultunk a mezőnyben, még kvalifikációt is kellett rendezni. Tavaly a sérülésem miatt zsűriztem, így abszolút látom a fejlődést a fiatalokon, de a régebbi motorosok is szépen odatették magukat. Szerintem nagyon jó irányba  halad a magyar snowboard sport.”

Freestyle országos bajnokság, teljes eredménylista

 „Három éve elkezdtünk egy folyamatot, hogy az országos bajnokság minden elemét „hozzuk haza” az ausztriai Murauból, lehetőséget adva ezzel a teljes hazai mezőnynek az indulásra. Ebben idén ismét előbbre léptünk, hiszen a négy versenyszámból hármat itthon rendeztünk, és a negyedik, a snowboardkrossz is csak a kellő mennyiségű hó hiánya miatt maradt el egyelőre, mert nem tudtuk hozzá megépíteni a pályát. De egy kis szerencsével ezt még pótolhatjuk márciusban. Fontos fejlődés az is, hogy idén már az összes versenyünk élő időméréssel-pontozással futott, online lehetett követni a versenyek alakulását. Minden korcsoportban népes mezőny volt, szépen jönnek a fiatalok, a szeniorok pedig továbbra is hűek a bajnoksághoz és mutatják az utat az utánpótlásnak” – értékelt Bécsy Balázs, a Magyar Snowboard Szövetség elnöke.

A legnagyobb előrelépés azonban az, hogy Store13 Snowboard Freestyle & Giant Slalom Országos Bajnokság idén már része volt a világ legjelentősebb nemzetközi freestyle utánpótlás versenysorozatának, a World Rookie Tournak. A pandémia miatt sajnos külföldi nevezők idén még nem indulhattak, de a jövőre nézve ez komoly elismerése a szövetség munkájának.