November közepén tartották a nemzetközi para snowboard versenyidény első állomását, a Landgraafi Európa Kupát, melyen ifjú para snowboardos reménységünk, Fekete Lilla is rajthoz állt. A versenyen 19 ország 71 versenyzője mérte össze tudását a világ minden tájáról, Kínától Amerikáig.

 

A sportolókat sérültségi foktól függően három kategóriába sorolják: egy felső végtag sérüléses (UL) és 2 fajta alsó végtag sérüléses (LL1 és LL2) kategóriákba.Bár a nemzetközi tendencia során ezidáig Lilla kategóriájában (UL) volt a legkevesebb induló, ezúttal az ő kategóriája volt a legnépesebb. Ez pozitív visszajelzést mutathat a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság a Világ Para Snowboard szervezet részére, amelyek az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettek a női felső végtag sérüléses kategória sportolói létszámának erősítésére. (Többek közt a korábbi nemzetközi edzőtáborokkal.)

 

Lilla számára ez volt élete első versenye! A para snowboard sportág egyik jelenlegi nagy hiányossága, hogy a versenyrendszer nem a lépcsőzetesen kialakított, így a kezdő versenyzőknek nincs lehetőségük kisebb versenyeken kipróbálni magukat, a belépő szint rögtön az Európa Kupa. További érdekesség, hogy a banked slalom szakág pályája rendkívül specifikus. A versenypálya hozzávetőlegesen 20 igen szűk és éles döntött kanyarból áll, pár ugratóval és akadállyal tűzdelve. Ilyen edzőpályát csak a nagy nemzetek csapatainak építenek (Kína, USA, Oroszország), így a kisebb nemzetek számára meglehetősen nehézkes a versenyszintű edzés lehetőség biztosítása. Bár törekedtünk hasonló körülményeket nyújtó terepeken való gyakorlásra, Lilla a versenyt megelőző edző nap volt először igazi banked slalom pályában. A kihívás ellenére bátran vetette bele magát már rögtön az első kanyarokba és körönként egyre kevesebb hibával teljesítette a pályát. A versenyen való részvétel célja a tapasztalt szerzés volt, a verseny környezet és helyzet megismerése. Nagy dolog volt ez Lilla számára és bár igyekeztünk a rajtban különböző technikákkal egyszerre oldani és közben tüzesen tartani, nagyon izgult. Szépen teljesítette mindkét verseny körét, melyből a jobbik időeredménye számított, mellyel a 8. helyen végzett az Európa Kupán! Az elért eredményen kívül, már maga a pálya teljesítése is nagy dolog, hiszen sokan pályát tévesztenek, vagy kirepülnek a pályáról. Az edzés során is akadt olyan, aki olyan súlyosan esett, hogy nem tudott a másnapi rajthoz állni, míg másokat úgy kellett a pályabíróknak kibogoznia a védőhálóból.

 

És mindezt para sportolóként! Elképesztő, hogy micsoda elszántság és erő lakozik ezekben a sportolókban. Példájuk tiszteletre méltó és követendő, akár az élet más területein is!

 

#msbsz Harmat Rózsa – főtitkár, edző