A holland Para Snowboard válogatott szervezésében, az Agitos Alapítvány támogatásával október elején ismét lehetőségünk volt részt venni egy nemzetközi para snowboard edzőtáborban, ezúttal a holland Landgraaf-i Snowworld fedettpályán. A tábor különlegessége, hogy csak lányok számára szervezték, ezzel erősítve a női sportolók versenyeken való részvételét. Az Adaptive Board Chicks három holland paralimpikon snowboardos ötlete, ami keretei közt inspirálni szeretnék a lányokat, hogy menjenek ki a szabadba, boardozzanak, élvezzék.

A fő szervezője Bell Berghuis olimpikon boardercrossos, aki 4 éve a Holland Paralimpiai Snowboardcross Válogatott edzője. A táborban Lisa Bunschoten (2x Világbajnok, PyeongChang Paralimpia 2. helyezett) és Renske van Beek (PyeongChang Paralimpia 2. helyezett) paralimpikon versenyzők segítették a lányok fejlődését.

Fekete Lilla, magyar para snowboard válogatottunk mellett svájci, olasz, lengyel, spanyol, kanadai sportolók és edzők vettek részt a táborban, összesen 20 fővel. A tábor rendkívül komplex és struktúrált, a havas edzések mellett különböző olyan alapismereteket sajátíthattak el a sportolók, amelyek nélkülözhetetlen részei a versenyzői létnek. A táborban több kezdő sportoló is részt vett, így számukra jó lehetőség volt, megismerni a sport kiegészítő szerves részeit, mint a szárazedzés formái, illetve a deszka karbantartási alapismeretek. A napot esténként lazább hangvételű előadások, beszélgetések zárták, különböző témákban, mely során a holland versenyző lányok az évek során szerzett tapasztalataikat, saját érzéseiket is elmesélték. A tábort egy barátságos verseny zárta (“fun race”), ahol mindenki nyugtázhatta, hogy minden egyes sportoló elégedettségre okot adó fejlődésen ment keresztül a tábor során, akár milyen szintű tudással is érkezett.

Lillával a nyáron ugyanitt edzőtáboroztunk egy teljes hetet, amely során nap mint nap fejlődést ért el valamiben, így a táborban sikeresen tudta alkalmazni és tovább fejleszteni tudását. Kiemelkedő volt, ahogy a kapus edzések során is tudta hozni ugyanazt a technikát, amit szabad csúszás során. Ez a hét ismét egy nagy löketet adott neki, és már nagyon várja a következő edzőtábort, illetve hogy az idei szezon során belekóstoljon a versenyzésbe.
A tábor végét megkoronázta, hogy utolsó nap együtt snowboardozhattunk a legedával, Jake Burtonnel!!

A következő állomás október végén a sivatag. Újra beválasztottak minket abba a szűk keretbe, akik részt vehetnek a Dubai Para Snowboard Nemzetközi Edzőtáborban.

Némethné Harmat Rózsa,
#msbsz snowboard edző