A World Rookie Fest magyar főbírója is zsűriz a Freestyle Snowboard és Szlalom Országos Bajnokságon

A magyar Snowboard Szövetség és a Store 13 csapata minden lehetséges eszközzel azon van, hogy az idei Freestyle Snowboard és Szlalom Országos Bajnokság a lehető legmagasabb színvonalat tudja nyújtani versenyzőknek és nézőknek egyaránt.

 

A profi shaper csapat mellett a verseny zsűrijében is egy komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező bíró közreműködik. Györky Balázs lassan egy évtizede bíráskodik magas presztízsű nemzetközi viadalokon. Megkértük Balázst, meséljen picit ennek hátteréről:

„2008 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal kint élek Ausztriában. Innsbruckban tanultam és ottani ismerősöm ajánlására végeztem el a 2012-13-as szezonban a WSF/TTR Judge Clinicet. Ekkor még létezett a TTR, a Terje Haakonsen által alapított Ticket to Ride sorozat.

2013-ban kezdtem tehát versenyeken bíráskodni. Az első versenyem egyből egy World Rookie Tour állomás lett, Livignóban. Ez egy elég híres versenysorozat, a Rookie, azaz a 18 év alatti kategória egyik legnívósabb világversenye, ahova Fricz Botonddal is jártam még akkoriban. Itt bekerültem a World Rookie Touros és WSF-es körbe és azóta minden évben majdnem az összes európai World Rookie Tour állomást van szerencsém zsűrizni.

Miután 2017-ben a TTR és a WSF, azaz a World Snowboard Federation összeolvadt, és a FIS is elkezdte a szorosabb közreműködést a WSF-fel, 2018-ban egy FIS/WSF Judge Clinicet is sikeresen teljesítettem. A vizsgánkat az új szabályozás szerint kétévente frissítenünk kell. Emellett több éven keresztül az osztrák bajnokságot, az Austrian Masters-t, valamint FIS Európa kupákat, QParks Tour állomásokat és egyéb regionális és nemzetközi versenyeket is zsűriztem, mint például a Burton Mountain Mash-t Olaszországban. A mai napig járok ezekre a versenyekre. Az idei, immáron 15. alkalommal Livignóban megrendezett World Rookie Fest volt a 40. versenyem, ahol mint főbíró, azaz Head Judge voltam jelen.”

Új lendület a freestyle szakágban

Balázs nem csak a FSOB zsűrizésében vállal oroszlánrészt. Az idei évben jelentős erőket csoportosít a szövetség a freestyle szakág utánpótlás-nevelésébe, és ebben Balázsnak nagyon komoly szerepe van.

„A freestyle iránti érdeklődésem 2005-ben kezdődött, de miután 2008-ban kiköltöztem első szezonomra, akkor szippantott be teljesen. Sajnos számomra a versenyzés része sorozatos sérülések miatt véget is ért, mielőtt még elkezdődött volna, de az oktatás része mindig is vonzott. Ezért is költöztem ki, hogy megcsináljam az oktatói vizsgát. Itthon még azokban az időkben egész nagy magja volt a freestyle snowboard életnek, például a MetalBros csapata, és még rengeteg motivált rider, egy jó közösség volt. Én ebből a kint tartózkodásom miatt sajnos kimaradtam, de amennyire tudtam, követtem kintről is az itthoni történéseket. Cserébe viszont Innsbruckban a kinti snowboard és freestyle életbe sikerült nagyobb betekintést nyernem.

Volt szerencsém számos profi ridert megismerni és rendszeresen együtt csúszni velük, például Marc-André Tarté, Andy Lehmann, Alessandro Benussi, Jocki és Bernie Köffler…ezáltal sikerült egy elég nagy és részletes képet kapnom az egész freestyle vonalról, versenyekről, riderekről. Ebben a közösségben rengeteget tudtam fejlődni, mind szakmailag, mind pedig emberileg. A versenybírálás alatt nagyon sok edzőt sikerült megismernem a világ minden pontjáról, és láttam a folyamatos fejlődést a csapatokon.

Már akkor felmerült bennem a kérdés, hogy Magyarországról miért nincs utánpótlás? Hol vannak a magyarok? Még Fricz Botit – aki azóta jelenleg az egyetlen aktív nemzetközi szinten versenyző freestyle snowboardos hazánkban, nem mellesleg nagyon nagy tehetség – az első pár szezonján én készítettem fel a versenyekre és jártam vele, mint edző, a World Rookie Tour állomásokra.

Mivel tavaly ismét hazaköltöztem, elhatároztam, hogy szeretném a kint megszerzett tapasztalataimat hasznosítani, és fellendíteni az elmúlt években talán “kicsit berozsdásodott” magyar freestyle snowboard életet. Szeretném, hogy ha valakinek még gyerekként megtetszik ez a sport, legyen alkalma és lehetősége a fejlődésre és akár a nemzetközi színvonal elérésére, ugyanis az elmúlt években nagyon sokat fejlődött a snowboardozás, és vele együtt megjelentek a piacon olyan létesítmények, technológiák, amelyek lehetővé teszik a biztonságos és folyamatos edzést, gyakorlást. Emellett a közösség, “lifestyle” teszi igazán csodálatossá ezt a sportot, és szeretném, ha ez minél több emberhez eljutna. Rengeteg terv van a fejemben a következő évekre és remélem sikerülni fog megvalósítani őket. Ezért külön köszönet a Magyar Snowboard Szövetségnek, hogy támogatnak ezen a vonalon!”