Bekényi Ádám, az #sbx szakág vezetője épp csak hazatért a FIS Junior Snowboard Világbajnokságról Oroszországból és máris írt egy hosszabb hangvételű beszámolót, hogy mindenki beleláthasson a magyar snowboard versenyzők, jelen esetben Brunner Blanca és Vincze Zsófi jelenlegi, pandémiás ügyekkel terhelt, de fejlődő helyzetébe.

“A tervekkel ellentétben egy nappal hamarabb utaztunk Oroszországba. A helyszínen derült ki, hogy ez mekkora ajándék volt. Reggel 6 órára érkeztünk Krasznojarskba, szinte semmi alvással. Ezen a napon a tervünk az volt, hogy minél tovább maradjunk ébren, és próbáljunk minél hamarabb hozzászokni a 6 órányi időeltolódáshoz. Másnap kilátogattunk a verseny helyszínére, ahol egész nap a deszkákat készítettük fel a versenyre. Élezés és waxolás volt a program. A hó egyedülálló volt. Az elmúlt 12 szezonban, ahol segítőként vehettem részt versenyeken, még soha nem találkoztam ehhez hasonló hóval. -30 fok volt, mikor gyártották. Nagyon agresszív szerkezete volt, mely kissé „összeesett” a 0 és +4 fokban. E mellett a város koszos levegője is szennyezte a havat, amitől nagyon olajos, koszos volt. Hosszú órákon át tartó tesztelésekkel jutottam el odáig, hogy megtaláljam a viszonylag legjobban csúszó konstrukciót. Megnyugvás volt számomra, hogy más csapatok is vakargatták a fejüket azzal kapcsolatban, hogy mit tegyenek a deszkákra. Harmadnap újabb tesztnap, ahol már a startwaxokon volt a hangsúly. Szerencsére rövid időn belül – 2 óra – megtaláltuk a legjobb púdert. A lapok jól csúsztak. Este pihenés, futás, nyújtás volt a program.

A szervezés egyedülállóan jó volt. negyed óránként indult busz a pályára és vissza. A wax kabinunk minden igényt kielégítő volt. A cross pálya olyan volt, mintha 3D-s nyomtatóval készítették volna. Széles volt, tökéletes nyomvonal jellemezte. Több ugratóval tarkított pálya volt, ahol kulcs kérdés volt, hogy ne a lapos (flat) részre érkezzenek versenyzőink, mert nagyon sok sebességvesztéssel járt volna.

Negyednap következett a hivatalos 3 órás edzés. Szerencsére mindkét versenyző egyből sikeresen hajtotta végre a nem mindennapi rajtot, és a pálya többi részét is körről körre jól teljesítettek. A start szekciót többféleképpen próbáltuk végrehajtani, kerestük az optimális technikát. Összességében bizakodásra adott okot az edzőnap, hiszen a startot és a pályán lévő sebességüket alapul véve a középmezőnyhöz tartoztak ezen a napon. Ötödik nap, a verseny napja. Korán, már 6 órakor reggeliztünk, majd irány a pálya. Néhány szabad kört követően, egy edző kört teljesíthettek a sportolók. Ezt követően az előfutók után a lányok kezdték az időmérőt. Vincze Zsófi 12-es, míg Brunner Blanca 19-es rajtszámmal indult. Zsófi szinte egy teljesen tökéletes kört futott, ami a 20. helyre volt elegendő az időmérőn. Érdekesség, hogy az első cseh, Stradanova Sara után négy, még FIS ponttal sem rendelkező orosz versenyző következett.

Brunner Blanca időfutama első fele kissé bizonytalan volt, de a pálya többi részén nagyszerűen ment, minden ugrót szépen beszállt, és a sebessége is elég magas volt. 24. helyen került a kieséses szakaszba.

Vincze Zsófi kedvező sorsolást kapott, hiszen a szlovák és az egyik orosz snowboardos társaságában kellett biztosítania a továbbjutást. Zsófi és az északi szomszédunk között alig 1 mp volt a különbség az időfutamon. A rajtot követően Zsófi 3. pozícióban haladt, de már a 2. kanyarban támadott, és a belső íven a vetélytársa mellé ért. Mivel kedvezőtlen nyomvonalon haladt, ezért nem tudott komoly sebességkülönbséget generálni, így fej fej mellett haladtak a következő kanyarig. Itt már Zsófi került a külső ívre, ahol folytatta a támadást a 2. helyért. A kanyar nagy részében szépen tartotta a pozícióját, és már már úgy tűnt sikerül megelőzni ellenfelét, de sajnos egy kisebb hibát követően elesett. Ezután már nem volt esély arra, hogy a továbbjutó hely egyikét megszerezze. Végül a 22. helyet szerezte meg a versenyen.

Brunner Blanca élete első ilyen rangos versenyén vett részt. Számara kissé nehezebb sorsolás jutott, hiszen egy francia versenyzővel került össze, aki ebben a szezonban két alkalommal is dobogós volt Európa kupán, valamint indult Világkupa versenyeken is. A harmadik versenyző a 8. legjobb időt elérő orosz hölgy volt. Blanca a rajtot követően szorosan a két ellenfele mögött haladt meglepő közelségben. A futam során végig azt lehetett érezni – a startból – hogy ha bárhol találna egy kis többlet sebességet, akár előzési pozícióba is kerülhetne. Az előzetes várakozással ellentétben nagyon jól tartotta magát Blanca, de a célig nem sikerült megelőzni ellenfeleit. A 24. helyen fejezte be a versenyt.

Én nagyon pozitívan értékelem az utunkat, és bizakodva várom a következő nagyobb világeseményt.” – Bekényi Ádám, #sbx szakági vezető & edző